Συχνές Ερωτήσεις

Στο χώρο αυτό θα εμφανίζονται ερωτήσεις τις οποίες έχουν υποβάλει συνεργάτες, εκπαιδευτές και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό ROBOTEX. Πριν από την υποβολή οποιασδήποτε ερώτησης παρακαλούμε όπως συμβουλεύεστε πρώτα τους λεπτομερείς κανονισμούς που έχουν εκδοθεί.

Ερωτήσεις για ENGINO MINI & LEGO WeDO

Ερωτήσεις για το Διαγωνισμό Line Following

Ερωτήσεις για το Διαγωνισμό SUMO

Γενικές Ερωτήσεις

ENGINO MINI & LEGO WeDO

 • Το ρομπότ για το διαγωνισμό LEGO WEDO & ENGINO MINI πρέπει να είναι ένα; Δηλαδή ένας κινητήρας, ένα tilt, ένας αισθητήρας και μία μπαταρία-hub; Ή μπορούμε να έχουμε δύο ρομπότς; Ή δύο μπαταρίες – hubs και τα υπόλοιπα εξαρτήματα από ένα;

Για το LEGO WEDO & ENGINO MINI μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσα εξαρτήματα θέλετε. 

Όμως, στους υπόλοιπους διαγωνισμούς π.χ ENGINO LINE FOLLOWING, LEGO LINE FOLLOWING, SUMO κλπ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μια πλακέττα με όσους αισθητήρες (4) και όσους κινητήρες (4) μπορεί να δεκτεί. 

 • Μπορούμε εκτός από το ρομπότ, να έχουμε έξτρα μπαταρία για έξτρα κινητήρα για να έχουμε κίνηση ή και φως; Π.χ. για να γυρίζει ένας ανεμόμυλος. Τα οποία όμως δεν θα προγραμματίζονται με το πρόγραμμα WeDo 2.0; 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια και όσα θέλετε αρκεί να είναι αυθεντικά εξαρτήματα LEGO ή ENGINO ανάλογα. Δηλαδή ΔΕΝ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξαρτήματα ARDUINO για το διαγωνισμό LEGO WEDO ή ENGINO MINI. 

 • Μπορούμε να έχουμε κάποια αφίσα πίσω από την κατασκευή μας; 

ΝΑΙ, μπορείτε.

 • Μπορούμε να έχουμε τυπωμένες ταμπελίτσες που να αναγράφουν π.χ. νοσοκομείο, σχολείο αν είμαστε σε πόλη;

ΝΑΙ, μπορείτε.

 • Αν θέλουμε να φτιάξουμε π.χ. ένα κτίριο, μια πολυκατοικία ή ένα δρόμο/γέφυρα, με τι υλικό μπορούμε να τα φτιάξουμε; Τους ορόφους με υλικό ματ και τα υπόλοιπα με Lego;

ΟΛΑ τα υλικά πρέπει να είναι αυθεντικά υλικά ENGINO MINI ή LEGO WEDO (Υπάρχει και πάτωμα αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε (https://sh-s7-live-s.legocdn.com/is/image/LEGO/10700?id=eDmQp0&fmt=jpg&fit=constrain,1&wid=495&hei=371&qlt=80,1&op_sharpen=0&resMode=sharp2&op_usm=1,1,6,0&iccEmbed=0&printRes=72)  

Ερωτήσεις για το διαγωνισμό SUMO

 • Διευκρινήστε σε ποιό διαγωνισμό SUMO μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές;

​Οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό MINI SUMO. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό LEGO SUMO.

 • Διευκρινήστε σε ποιό διαγωνισμό SUMO μπορούν να συμμετέχουν οι στρατιώτες και οι ενήλικες;

​Οι στρατιώτες και οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό MINI SUMO. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό LEGO SUMO.

 • Ποιά είναι η περίμετρος του Dohyo στην πίστα του SUMO;

Οι διαστάσεις της πίστας SUMO περιγράφονται στους κανονισμούς για το διαγωνισμό SUMO.  

 • Στο LEGO SUMO γράφετε ότι το ρομποτ πρέπει να είναι απο προιόντα LEGO. Εννοειτε μόνο απο LEGO EV3 γιατί υπάρχουν και άλλα  LEGO τα οποία έχουν ποιο δυνατους κινητήρες και θα είναι αδικία για κάποιους που δεν έχουν. Άρα πρέπει να ξέρουμε αν θα προμηθευτούμε.

Στους κανονισμούς αναφέρεται το LEGO Mindstorms που καλύπτει διάφορα μοντέλα. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο θέλετε.  

Ερωτήσεις για το Διαγωνισμό Line Following

 • Στο Line following με Lego γράφετε ότι το ρομποτ πρέπει να είναι απο προιόντα LEGO. Εννοειτε μόνο απο LEGO EV3 γιατί υπάρχουν και άλλα  LEGO τα οποία έχουν ποιο δυνατους κινητήρες και θα είναι αδικία για κάποιους που δεν έχουν. Άρα πρέπει να ξέρουμε αν θα προμηθευτούμε.

Στους κανονισμούς αναφέρεται το LEGO Mindstorms που καλύπτει διάφορα μοντέλα. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο θέλετε.  

Γενικές Ερωτήσεις

 • Πόσα controllers μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το ρομπότ;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα (1) controller στο κάθε ρομπότ. Αυτό ισχύει για όλους τους διαγωνισμούς.

 • Mπορούμε χρησιμοποιώντας μόνο δυο ρομπότ που έχουμε διαθέσιμα, να φέρουμε στον διαγωνισμό 4 ομάδες και να χρησιμοποιήσουν δυο ομάδες το ίδιο ρομπότ.

Δύο ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο ρομπότ σε διαφορετικούς όμως διαγωνισμούς. Δηλαδή, η μια ομάδα να το χρησιμοποιήσει στο LINE FOLLOWING και η άλλη στο SUMO. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί το ίδιο ρομπότ στον ίδιο διαγωνισμό από δύο ή περισσότερες ομάδες.

 • Στην ομάδα μου υπάρχουν 2 άτομα του λυκείου και 1 άτομο του γυμνασίου. Γίνεται;

​Oi κανονισμοί είναι ξεκάθαροι στο θέμα αυτό. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να ανήκουν στην ίδια κατηγορία/επίπεδο. Αν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν ισχύει, τότε η ομάδα θα ακυρωθεί. Οι κατηγορίες είναι 1η - 3η Δημοτικού, 4η - 6η Δημοτικού, 1η - 3η Γυμνασίου, 4η - 7η Λυκείου, Πανεπιστήμιο, Ανοικτή (Ενήλικες και Στρατιώτες).

 

Οργανωτές

Συνδιοργανωτές

Υπο την Αιγίδα

Χορηγοί

Στρατηγικός Συνεργάτης

Youth Supporter

Χρυσοί Χορηγοί

Ασημένιοι Χορηγοί

Χάλκινοι Χορηγοί

Universities

Υποστηρικτές

Συνεργάτες

Επικοινωνία